Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

2η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ του πατρός Δαμιανού

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Η καθαρή προσευχή είναι έκφραση της αγνότητος της ψυχής και της καρδιακής αγάπης προς τον Θεό. Το να λέμε ότι προσευχόμαστε καθαρά σημαίνει ότι δίνουμε όλη την ύπαρξή μας στο Θεό πάντοτε με πνεύμα ηρεμίας και γαλήνης για να νιώσουμε την θεϊκή αγάπη του Θεού μέσα στην καρδιά μας. Πάντοτε μια προσευχή είναι υγιής όταν γίνεται με την καρδιά μας χωρίς τη βιασύνη της λογικής και επιθυμίες εσωτερικές. Μια ασθενής προσευχή έχει πολλούς λογισμούς περί πολλών πραγμάτων χωρίς να επικοινωνούμε καρδιακά με το Θεό και γίνεται κρύα η προσευχή μας χωρίς παλμό εσωτερικό. Γι’ αυτό οι βιαστικές προσευχές δεν αποδίδουν στην πνευματική ζωή του ατόμου διότι δεν καλλιεργεί την αγάπη προς τον Θεό.

Η καθαρή προσευχή είναι ο πολυτιμότερος μαργαρίτης της καρδιάς μας που δίνεται στο Θεό με παιδικότητα ψυχής και με ταπεινότητα καρδιάς. Το να θέλουμε να προσευχηθούμε καθαρά χρειάζεται: 1. αυτοσυγκέντρωση 2. έλεγχος του νου 3. ηρεμία λογισμών 4. καρδιακή ηρεμία 5. διαρκή προσευχή 6. ακατακρισία 7. σιωπή χειλέων 8. ζωντανή πίστη 9. ουράνιο πόθο και 10. αγάπη Θεού. Όλα αυτά καλλιεργούνται όταν επιθυμούμε να ζήσουμε το Θεό μέσα μας και να κινούμαστε μέσα στο πνεύμα της αγάπης του Θεού.

Εκείνος που επιθυμεί να αποκτήσει καθαρή προσευχή χρειάζεται να ασκεί την αδιάλειπτη προσευχή χωρίς περισπασμούς υλικούς και ανθρωπίνους για να μπορεί να ζήσει αυτό το οποίο επιθυμεί ο Θεός για τον ίδιο.

Η καθαρή προσευχή δεν διδάσκεται αλλά την διδάσκει το Άγιο Πνεύμα στον άνθρωπο με την άσκηση της αδιαλείπτου προσευχής.

Για να έχουμε καθαρή προσευχή δεν αρκεί μόνο να προσευχόμαστε αλλά χρειάζεται να έχουμε και καθαρή ζωή, δηλαδή αρετές, νηστεία, συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας για να μπορούμε να ολοκληρώσουμε την εν Χριστώ ζωή μέσα μας. Η καθαρή προσευχή δεν είναι αποτέλεσμα ενός έτους προσευχής αλλά η αγάπη που αυξάνεται μέσα μας για το Θεό και νιώθουμε με το χρόνο την παρουσία του Θεού. Η καθαρή προσευχή εξαγνίζει τον άνθρωπο με το χρόνο και τον καθαρίζει από κάθε αμαρτία και λογισμό άσχημο.

Η άσκηση της καθαρής προσευχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο συναίσθημα του ανθρώπου που δίνει στο Θεό για να μπορεί να κατοικήσει το πνεύμα της αγάπης του Θεού μέσα του. Δεν κοιτάμε τους άλλους πως ζουν αλλά παρακολουθούμε τον εαυτό μας κατά πόσο εμείς νιώθουμε τη δύναμη της αγάπης του Θεού στην καρδιά μας. Δεν προσπαθούμε να μελετούμε τη ζωή των άλλων αλλά μελετούμε την αδυναμία του εαυτού μας για να μπορούμε να στηρίξουμε τα πάντα στο Θεό.

Η όλη πορεία μας για να αποκτήσουμε καθαρή προσευχή χρειάζεται όχι μόνο πόθος για το Θεό αλλά τελεία αγνότητα της ψυχής μας για να μπορεί να κατοικήσει το Φως του Θεού μέσα μας. Η ομορφιά της αληθινής εν Χριστώ προσευχής είναι η χαρά της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος που μας γεμίζει και μας χαριτώνει με το χρόνο χωρίς να επιζητούμε τίποτα γήινο αλλά μόνο την άνωθεν ειρήνη του Θεού.

Ο καθαρός άνθρωπος αναζητά πάντοτε να έχει μια καθαρή καρδιά από κάθε τι για να μπορεί να ενώσει τον επίγειο κόσμο της ψυχής του με τον ουράνιο κόσμο του παραδείσου, ώστε να κατοικήσει μέσα του η θεανθρώπινη ζωή του Ιησού Χριστού. Πόσο όμορφο είναι να έχουμε καθαρή προσευχή! Πόσο ευλογημένο είναι να δίνουμε τη ζωή μας στην προσευχή! Πόσο αγγελικό είναι να ζούμε σαν τους αγγέλους στη γη! Όταν η αγάπη της καρδιάς μας γίνει η αγάπη του Θεού, τότε πλέον τα πάντα γύρω μας λειτουργούν με την αγάπη του Θεού, διότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας καθαρής προσευχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν αυξήσουμε την αγάπη μας προς τον πλησίον μας δίνοντας ότι καλό έχουμε μέσα μας στον άλλον για να φανερώσουμε στο Θεό την αληθινή έμπρακτη αγάπη μας προς τον πλησίον μας, για να μπορέσουμε να μας δεχθεί ο Θεός κοντά Του, νιώθοντας ότι ο Θεός μας αγαπά πραγματικά με τη δική μας προσφορά στον άλλον.

Η ζωντανή προσευχή χρειάζεται υψηλό βαθμό καθαρότητος καρδιάς για να μπορεί να πορευθεί μέσα στο δρόμο της ταπεινώσεως και της ασκήσεως των αρετών. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο αγωνιζόμαστε για μια καθαρή καρδιά που είναι απελευθερωμένη από πάθη τότε η ψυχή μας φωτίζεται και αγιάζεται από τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Όταν απαλλαχτούμε από τους πολλούς λογισμούς του κόσμου, τις επιθυμίες πολλών πραγμάτων και στηρίξουμε τα πάντα προς τον Θεό τότε αρχίζει η αναγέννηση της ψυχής του ατόμου και διδάσκεται να ζει απλά και αμέριμνα μέσα από την ταπεινή αγάπη που ασκεί νύχτα και ημέρα.

Η προσευχή μέσα από την καρδιά του ταπεινού ανθρώπου γίνεται φλόγα που φλογίζει την ύπαρξή του και όλος αναπέμπει ύμνους δοξολογίας και ευχαριστίας προς το Θεό, που κατορθώνει να ζήσει μέσα στον απερινόητο κόσμο της αγιότητος του Θεού και να θαυμάσει τον υπερτέλειο κόσμο της καθαρότητος του Φωτός του Θεού. Τότε πλέον η καθαρή προσευχή είναι ουράνια τελεία και αγγελική. Μακάρια η ψυχή η οποία αναζητά το δρόμο της καθαρής προσευχής για να μάθει να ζει στη γη, όπως θέλει ο Θεός για να μπορεί να δοξάζει το Θεό μέσα από την φωτεινή προσευχή του που είναι ένας ύμνος προς την τριαδική Θεότητα.